Erika kävi vuonna 2015 partiolaisten maailmanjamboreella Japanissa ja ehti ennen sitä tehdä ennakkomatkan tutustuen Japanin kulttuuriin ja ruokaan. Tämä kyseinen ruoka on kulkenut puheissa tänne 2017 syksyyn ennen kuin sitä ehdittiin tekemään. Kyseessä on siis tavallaan ramen-keitto joka on nuudelipohjainen pikaruoka Japanissa. Meillä siitä tehtiin vähän hienostuneempi versio jonka syömiseen Erikakin aikoinaan Japanissa osallistui. Innostus ruuan tekemiseen lähti jälleen Glorian ruoka&viini -lehden artikkelista. Tämä kuuminta Hot Potia voit lukea 7/2017 lehdestä alkaen sivulta 72. Teimme siitä oman versiomme.
Tähän kuluu aikaa, mutta se kannattaa.
Hot pot / Ramen-liemi (2-3 annosta)
- 2 l vettä
- ½ pussia satayamaustetta
- 1 kanafondiannos
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl chilitahnaa
- 1 kokonainen yksikyntinen valkosipuli ohueksi siivutettuna
- 2-3 cm tuoretta inkivääriä ohueksi siivutettuna
- 1 kevätsipulinvarsi pilkottuna
- ¼ tl jauhettua neilikkaa
- 4 tähtianista
- 2 laakerinlehteä
- ⅓ kanelitanko
Ensimmäiseksi laita pataan vesi, satayamauste, fondi, soijakastike ja chilitahna ja anna niiden kiehua. Sen jälkeen lisää kaikki loput ainekset pataan ja anna soosin kiehua pienellä lämmöllä noin tunnin. Sillä välin valmistele muut ainekset kuntoon.
Lisäksi tarvitset esimerkiksi:
- 100 g beef steak -naudanlihaa hyvin ohueksi siivutettuina
- 100 g lampaan ulkofilettä hyvin ohueksi siivutettuina
- ½ prk luumutomaatteja
- ½ prk mungopavun ituja
- ½ pss herneitä
- 6 kantarellia
- 150 g siitakesieniä
- 1 pkt kananuudeleita
Meillä on sellainen vanha kaupan siivutuskone, jolla saa jäisestä lihasta tehtyä siistejä siivuja, mutta niitä saa tehtyä myös kohmeasta lihasta ihan veitselläkin. Liha kannattaa siis pakastaa ensin ja tehdä siitä siivuja vielä kohmeisena. Nuudeleina meillä käytettiin 1 kpl kaupasta ostettavia Mam kananuudelineliöitä joka laitettiin syvälle lautaselle kaikkine mausteineen ja kaadettiin kiehuvaa vettä päälle. Lautanen kanneksi ja annettiin kypsyä 3 minuuttia.
Me teimme näiden lisäksi myös rapupyöryköitä saman lehden ohjeella sivulta 74, mutta ne vaativat vielä virittelyä. Niistä puuttui maku. Keitimme niitä ohjeen mukaan teesiivilöissä ramen-liemessä. Seuraavalla kerralla laitamme niihin chiliä ja enemmän suolaa.
Käytännössä siis liemi nostetaan pöytään kiehumaan. (Alle voit laittaa trangian, fonduepolttimen, sähkölevyn, kaasutason, yms.) Kun ihmiset istuvat pöytään ramen-liemeen kipataan tomaatit, idut ja sienet. Tästä alkaa jokaisen henkilökohtainen ruoka. Laita ramen-liemeen sen verran lihaa kiehumaan muutamaksi minuutiksi kuin haluat, ota lautasellesi sen verran nuudelia kuin haluat ja kun kauhot lihaa ramen-liemestä, ota sieltä mitä haluat. Kaikki on todella hyvää ja mausteista. Tärkeintä on pitää liemi koko ajan kiehuvana, jotta saat lihat kypsiksi.