Thaimaa

Euroopan eri kaupungeissa vietettyjen minilomien lisäksi kaukomatkat lämpöön ovat aivan mahtavia. Tällä kertaa lähdimme Thaimaahaan Pattayalle ja Bangkokiin. Pattayalla on monen mielessä huono maine likaisena ja yksinäisten miesten paikkana. Me emme löytäneen sellaista Pattayaa. Paikalla oli paljon lapsiperheitä ja kaikki toimi siellä erittäin hyvin. Siellä nautimme auringosta ja meriveden lämmöstä.

Iltamarkkinat kaikkine ruokakojuineen ja mielettöminen tuoksuineen kannattaa jokaisen kokea. Toki kannattaa kysyä mitä ostaa. Toisena iltana Pattayalla iltamarkkinoilla Erika halusi ostaa vartaan, joka näytti paistetulta naudanlihalta. No sepä oli maksaa, joka huomattiin vasta kun Erika oli ottanut palasen suuhunsa. Ei auttanut kuin syödä suussa oleva palanen, Jukka söi onnellisena loput. 🙂

Bangkokiin olimme sen sijaan jo Suomessa varanneet itsellemme äärimmäisen mielenkiintoisen aamupäivän Silom Thai Cooking Schooliin thai-ruoan valmistuskurssille. Kurssi alkoi menolla paikalliselle torille, josta haimme päivän ruokatarvikkeet opettajan opastuksella. Saimme siellä aimo paketin tietoa siitä, mitä aineita thai-keittiössä käytetään ja mihin tarkoitukseen. Torilta kävelimme ryhmänä koululle jossa pääsimme jokainen tekemään itsellemme ruokaa jälleen opettajan katseen alla.

Ruoan valmistuskurssi Silom Thai Cooking Schoolissa

Oli hienoa saada tietoa ruuasta, siitä mitä pitää niistä syödä ja mitkä ovat vain mausteeksi. Ainakin meille tuli todella suurena yllätyksenä se, että inkivääri, jota olemme kotona tottuneet raastamaan kaikkiin ruokiin, jätettiinkin näissä ruuissa isoiksi paloiksi joita ei syödä. Ne ovat vain mausteita.

Ei ehkä uusi meille, mutta mainitsemisen arvoinen asia oli se,kun opettajamme käskytti meitä unohtamaan kaikki pehmeät oliivi- ja kookosöljyt ja käyttämään sellaista öljyä joka kestää kuuman tulen alla. Suomalaisittain tämä siis on ihan meidän perus rypsi- tai rapsiöljyä. Samoin thaikeittiössä ei käytetä kuulemma yhtään voita.

Opimme, että thaimaalainen ruoka koostuu aina 4 eri ainesosasta:
– liha, merenelävät tai kasviproteiini
– kasvikset
– mausteet
– kunkin ruuan avainainekset

Raaka-aineita kokkauskurssilla

Näissä pitää yhdistyä makea, suolainen, hapan ja imelä.
Näinhän meillä Suomessakin tehdään ruokaa, mutta ehkäpä vähemmillä mausteilla ja makujen eroilla.

Teimme koulussa itse itsellemme seuraavat ruuat:

Tom Yum Goong, hapanimelä – tulinen katkarapukeitto
Pad Thai Sai Kai, paistettuja nuudeleita thai-tyyliin katkaravuilla
Kaeng Ped Gai, kanaa punaisella currylla maustetussa liemessä

Juelienne-leikkuri ruokakurssilla Thaimaassa

Näiden lisäksi opettaja teki meidän itse puristamasta kookosmaidosta Khao Neaw Ma Muang eli suunnilleen suomennettuna tahmeaa kookosriisiä mangolla. Hän myös näytti meille miten tehdään punaista currya ja papaijasalaattia. Tässä kohtaa oli hauskaa se, että kun opettaja näytti ensin miten papaija pilkotaan vanhanaikaisesti isolla puukolla hakkaamalla ja sitten hän kaivoi julienne-leikkurin (joka on siis sellainen raastinveitsi) takaansa ja teki papaijasta sopivaa raastetta. Jukan ilme oli kyllä näkemisen arvoinen kun Erika kertoi, että meillä on tuollainen leikkuri jo kotona. Miksi ja mitä varten se on ostettu, ei voi tietää. Ehkä etiäisenä tästä kurssista. 😉

Jos haluatte joskus käydä tällaisella kurssilla ollessanne Bangkokissa, niin todellakin Silom Thai Cooking School oli äärimmäisen opettava kokemus. Opettaja puhui todella hyvää ja selvää englantia, tilat olivat siistit, vaikka paikka olikin jonkun pikkukujan perällä. Torilla käynti avarsi katseita ja se, että kävimme hakemassa tuoreet ainekset heti aamusta sieltä ja teimme niistä itse ruokamme tuntui kuin olisi päässyt oikeasti thai-keittiöön sisään. Hintaa kurssilla oli 1000 bht/tyyppi eli noin 25 €/hlö.

Älkääkä syökö aamulla aamupalaa. Hyvä jos saat syötyä kaikki ruuat mitä teet ja opettaja on sinulle tehnyt!