Karjalanpiirakat

13.12.2024

Karjalanpiirakat

Kuten blineissä, myös karjalanpiirakoissa olemme jakautuneet kahteen eri koulukuntaan. Meillä kummallakin on juuremme Karjalassa ja kummankin isovanhemmat ovat tehneet karjalanpiirakoita ja siirtäneet osaamistaan nuoremmille sukupolville.

Aina kun ottaa tehtäväkseen tehdä karjalanpiirakoita, tuntuu että joku istuu pilvenreunalla ja katselee, että kappas kepposta tuleekohan tuostakaan mitään. Suukkoja pilvenreunalle. Jos ei muuta, niin aikaa nämä vievät ja hermoja.

Mummun karjalanpiirakkapiirakkapohja (n. 100 piirakkaa)

  • 2 dl vettä
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa

Sekoita aineet keskenään ja vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.

 

Isoäidin karjalanpiirakkapohja (n. 100 piirakkaa)

  • 2 dl vettä
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 tl suolaa

Lisää veteen suola ja vehnäjauhot. Sekoita hyvin. Lisää ruisjauhot ja vaivaa tasaiseksi kimmoisaksi taikinaksi.

Karjalanpiirakoiden tekeminen

Tee taikinasta n. 1,5 cm paksu pötkö (tee tämä osissa) ja leikkaa pötköstä 1,5 cm mittaisia pätkiä uunipellillisen verran. Yhteen uunipeltiin mahtuu n. 15 piirakkaa. Kauli palaset piirakkapulikalla tai kaulimella pyöreiksi silkinohuiksi pohjiksi. Voit hyvin tehdä kaikki pohjat pinoon, peitä kelmulla jos teet paljon. Laita pöydän ja taikinan väliin joko pelkkää ruisjauhoa tai vehnäjauho-ruisjauhoseosta, kumpi tuntuu paremmalta.

Laita pohjat rinnakkain pöydälle ja lado kaikkien pohjien päälle riisipuuroa tai perunamuussia. Täytteen pitää levittyä tasaisesti siten, että pohjaa näkyy kaikilta puolin noin 1 cm. Rypytä piirakat.

Meillä rypytys aloitetaan noin puolesta välistä piirakkaa ja päätyyn saavuttua piirakka käännetään 180 ° ja rypytetään taas keskeltä toiseen päähän. Piirakka pellille, pelti 275°C uuniin noin 10 minuutiksi kunnes piirakan pohjat ovat ruskettuneet. Kun piirakat tulevat uunista voitele ne voisulalla ja laita pinoon. Tee munavoi ja nauti!